Minder energiegebruik en CO2-uitstoot dankzij belastingkorting

Dankzij belastingkorting van de overheid investeerden bedrijven in 2011 voor bijna 1,5 miljard euro in duurzame energie en energiebesparing. Dat is 45 procent meer dan in 2010. De investeringen leverden een energiebesparing en CO2-reductie op die gelijk staat aan het gebruik en de uitstoot van 330.000 huishoudens.

Jaarverslag Energie- en Investeringsaftrek

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Energie- en Investeringsaftrek (EIA) dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) donderdag 19 juli 2012 heeft gepubliceerd. De EIA wordt uitgevoerd door AgentschapNL.

Energiezuinige bedrijfsgebouwen

De meeste aanvragen van bedrijven betreffen investeringen in energiezuinige bedrijfsgebouwen, bijvoorbeeld in warmtepompen, isolatie, energiezuinige verlichting en ventilatie. Het meeste geld steken ondernemers in het opwekken van duurzame energie, waarbij vooral de hogere investeringen opvallen in windenergie, bio-energie en zonne-energie.

Netto-voordeel 10 procent

De belastingkorting voor ondernemers bedroeg in 2011 in totaal 116 miljoen euro. Ondernemers betalen gemiddeld 25 procent (winst)belasting. Dankzij de EIA kan men 41,5 procent van de investeringskosten in energiebesparende technieken en duurzame energie kunnen aftrekken van de winst. Het netto voordeel komt daarmee uit op ongeveer de 10 procent van de totale investering.

Meer energie uit duurzame bronnen

Het kabinet streeft ernaar om meer energie uit duurzame bronnen te halen. Door meer energie duurzaam op te wekken wordt de uitstoot van CO2 verlaagd en wordt Nederland minder afhankelijk van energie uit het buitenland. Zonder belastingkorting zouden de kosten van vernieuwende manieren om energie duurzaam op te wekken een stuk hoger liggen dan de gangbare technieken. Bron: Rijksoverheid.nl

Oxxio - Nederlandse Energie Maatschappij  - Atoomstroom - E.On - Essent - EnergieDirect.nl - 2011