Tips vergelijken energiemaatschappij

Op deze pagina tref je nuttige tips aan voor het vergelijken van energiemaatschappijen.

Bespaar veel geld!
Dat is tegenwoordig de inzet van elke energiemaatschappij. De honderden euro’s vliegen je om de oren. Je bent geneigd te denken dat een besparing van 200,– op jaarbasis is,maar dat is lang niet altijd het geval. Vaak wordt die 200,– uitgesmeerd over vijf jaar. Lees goed de actievoorwaarden.

Administratiekosten
Doorzoek de voorwaarden op  het zogenaamde ‘vast recht’. Dit zijn de door de energiemaatschappij gemaakte administratieve kosten. Deze kunnen fors zijn! Ze kunnen met gemak oplopen tot ruim 400,– bij een vijfjarig contract.

Energie vergelijkingssites
Er zijn er zeer veel. Maar let op! Niet elke site laat alle aanbieders zien. Dit kan zijn omdat men contracten heeft met enkele energiemaatschappijen. De vraag is dus of je werkelijk de goedkoopste energiemaatschappij  treft.

Wat houdt het aanbod in?
Weet goed wat je aanbod inhoudt. Is het een vast tarief of een variabel tarief? Is het groene of grijze stroom? Voor welke termijn geldt het aanbod? En is het contract voor bepaalde of onbepaalde tijd?

Pluis het tarief goed uit
Ook is niet altijd duidelijk wat je nou precies kwijt bent. Het tarief dat je betaalt voor je energie bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Leveringstarief: dit zijn de kosten voor het leveren van de energie.
  • Energiebelasting: deze wordt bepaald door de overheid. Dit is een percentage van het verbruik.
  • Transportkosten: ook deze kosten worden door de overheid bepaald en verschilt per regio.
  • Meterhuur: wordt ook bepaald door de overheid en is een vast tarief.

De ene energiemaatschappij vermeldt alleen de leveringskosten en de andere weer alleen de transportkosten. De totaalprijs valt soms honderden euro’s hoger uit. Rust niet eerder voordat je alle bovenstaande kosten in beeld hebt. 

Meer betalen ondanks ‘korting’
Er zijn ook vaak leveranciers die acties met kortingen aanbieden, maar je moet goed uitzoeken wat de actie precies inhoudt. Het kan zijn dat je gelokt wordt met een aantrekkelijke korting, maar dat je na een paar maanden weer meer moet betalen voor je energie. Ook de Consumentenbond waarschuwt voor dit soort acties. 

Het kan nooit kwaad om eens de website te bezoeken van de waakhond op de energiemarkt, de energiekamer.

Oxxio - Nederlandse Energie Maatschappij  - Atoomstroom - E.On - Essent - EnergieDirect.nl - 2011