Wat is atoomstroom?

Atoomstroom is een ander woord voor kernenergie. Het is het populaire woord en in opmars gekomen door de energiemaatschappij Atoomstroom. Atoomstroom is een jong, Nederlands energiebedrijf. De elektriciteit die men levert is opgewekt met kerncentrales. Een groot voordeel, atoomstroom is CO2-vrij.  Bovendien is uranium een goedkope brandstof en wordt het gewonnen op verschillende werelddelen.

Kernenergie komt vrij bij de splitsing van atoomkernen. De warme die hierbij vrijkomt kan worden omgezet in elektriciteit. Uiteraard gebeurt de opwekking van kernenergie altijd in een beheerste omgeving, de zogeheten ‘reactor’.

Wist je dat wereldwijd 17% van alle elektriciteit bestaat dankzij kerncentrales? In Europa is dat zelfs 35%, terwijl in Nederland slechts 4% van alle opgewekte elektriciteit afkomstig uit kerncentrales.

Frankrijk is koploper en het heeft dan ook het grootst aantal kerncentrales. Maar liefst  70 à 80 procent van de Franse elektriciteit is Atoomstroom. In Nederland is één kerncentrale in werking. Deze staat in Borssele en levert stroom aan het elektriciteitsnet.

Oxxio - Nederlandse Energie Maatschappij  - Atoomstroom - E.On - Essent - EnergieDirect.nl - 2011